סגנון באדריכלות: מסע מרתק בעולם הבנייה והעיצוב

כשאנחנו מסתובבים ברחובות העיר או ביישוב שלנו, אנחנו רואים מבנים רבים ושונים. יש בניינים גבוהים, בתים נמוכים, בתי ספר, בתי כנסת, כנסיות, קניונים, ועוד ועוד. כל מבנה כזה נבנה מסיבה מסוימת, במקום מסוים, ובתקופה מסוימת בהיסטוריה. אבל מעבר לשימוש שלו ולחומרים שממנו הוא עשוי, לכל מבנה יש גם משהו שנקרא "סגנון". מה זה בעצם סגנון באדריכלות? למה הוא חשוב? ואיך אפשר לזהות סגנונות אדריכליים שונים? במאמר הזה נצלול יחד לעולם המרתק של סגנונות באדריכלות וננסה לפענח את השפה הנסתרת של המבנים שסביבנו.

מהו סגנון באדריכלות?

תחשבו על אופנה. כשאנחנו מדברים על סגנון באופנה, אנחנו מתכוונים לאופן שבו מישהו מתלבש – הבגדים שהוא בוחר, הצבעים, הגזרות, האביזרים. סגנון אופנתי משקף הרבה פעמים את התקופה (שנות ה-80, שנות ה-2000), את התרבות, ולפעמים אפילו את האישיות של האדם. באופן דומה, סגנון באדריכלות הוא כמו ה"אופנה" של בניין.

סגנון באדריכלות הוא בעצם אוסף של מאפיינים עיצוביים, מבניים, וחומריים שחוזרים על עצמם בקבוצה של מבנים שנבנו בתקופה מסוימת, במקום מסוים, או על ידי קבוצת אדריכלים מסוימת. המאפיינים האלה כוללים:

כל המרכיבים האלה יחד יוצרים את הסגנון האדריכלי של המבנה. הבנת הסגנון עוזרת לנו לא רק להבחין בין מבנים שונים, אלא גם ללמוד על ההיסטוריה, התרבות והטכנולוגיה של הזמן שבו הם נבנו.

למה סגנונות באדריכלות חשובים?

סגנונות באדריכלות הם הרבה יותר מסתם דרך לקשט בניינים. הם מספרים לנו סיפורים חשובים:

בקיצור, הבנת סגנונות אדריכליים פותחת לנו צוהר להבנת העולם שסביבנו, העבר שלו, והאנשים שחיו בו ובנו אותו.

איך סגנונות אדריכליים משתנים ומתפתחים?

סגנונות באדריכלות אינם קבועים. הם כל הזמן משתנים ומתפתחים, ממש כמו אופנה או מוזיקה. השינויים האלה מושפעים ממגוון גורמים:

ההתפתחות הזו של סגנונות בנייה היא תהליך מרתק שמשקף את השינויים העמוקים שעוברת החברה האנושית.

סגנונות אדריכליים בולטים לאורך ההיסטוריה (עם דגש על דוגמאות פשוטות)

בואו נכיר כמה סגנונות אדריכליים מרכזיים, ונראה מהם המאפיינים הבולטים שלהם, כדי שתוכלו לזהות אותם בעצמכם:

אדריכלות קלאסית (יוון ורומא העתיקה, והשפעותיה)

התחלה: בערך 500 לפנה"ס ביוון, המשיכה ברומא, והשפיעה מאוד על סגנונות מאוחרים יותר (ניאו-קלאסי, רנסנס).

מאפיינים בולטים:

למה לשים לב: אם אתם רואים בניין עם שורות של עמודים מרשימים, גמלון משולש, ושהוא נראה מאוד סימטרי ומסודר – סביר להניח שהוא בהשראת הסגנון הקלאסי. דוגמאות: מקדשים יווניים ורומיים עתיקים, ובניינים ממשלתיים או בנקים שנבנו מאות או אלפי שנים אחר כך בסגנון ניאו-קלאסי (חידוש של הקלאסיקה).

אדריכלות גותית

התחלה: המאה ה-12 באירופה (בעיקר צרפת), נמשך עד המאה ה-16.

מאפיינים בולטים:

למה לשים לב: אם אתם רואים כנסייה או קתדרלה שנראית כאילו היא עשויה מ"תחרה" של אבן, עם קשתות מחודדות, חלונות זכוכית צבעונית ענקיים, והרבה צריחים שואפים לשמיים – זה כנראה סגנון גותי. דוגמאות: קתדרלת נוטרדאם בפריז, קתדרלת שארטר.

אדריכלות רנסנס

התחלה: המאה ה-14 באיטליה, נמשך עד המאה ה-16.

מאפיינים בולטים:

למה לשים לב: אם אתם רואים מבנה עם אלמנטים קלאסיים (עמודים, קשתות עגולות, גמלונים) אבל הוא נראה יותר "שלם", מאוזן, ואולי עם כיפה גדולה ומרשימה – זה יכול להיות סגנון רנסנס או בהשראתו. דוגמאות: וילה רוטונדה של פלדיו, כנסיות וארמונות באיטליה מהתקופה.

אדריכלות מודרניזם

התחלה: סוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, הפך לדומיננטי אחרי מלחמת העולם הראשונה.

מאפיינים בולטים:

למה לשים לב: אם אתם רואים בניין שנראה מאוד פשוט, "קופסתי", חלק, עם חלונות גדולים (לפעמים לאורך כל הקיר) ובלי כמעט קישוטים – זה כנראה סגנון מודרני. המודרניזם כולל כמה זרמים משנה כמו באוהאוס (שם דגש על תעשייה ופונקציונליות) והסגנון הבינלאומי (שהתפשט בכל העולם ונראה דומה בכל מקום). דוגמאות: ביתן ברצלונה של מיס ון דר רוהה, וילה סבואה של לה קורבוזיה, מבני באוהאוס בתל אביב ("העיר הלבנה").

אדריכלות ארט דקו (Art Deco)

התחלה: שנות ה-20 של המאה ה-20, שיא בשנות ה-30.

מאפיינים בולטים:

למה לשים לב: אם אתם רואים בניין עם הרבה קישוטים גאומטריים שחוזרים על עצמם, שנראה יוקרתי או נוצץ, עם קווים ישרים רבים וצורות שמזכירות את העידן התעשייתי המוקדם – זה יכול להיות ארט דקו. זהו סגנון שהיה פופולרי לבתי קולנוע, גורדי שחקים, ובתי מלון. דוגמאות: בניין קרייזלר או בניין אמפייר סטייט בניו יורק (חלקית), מבנים במיאמי ביץ'.

אדריכלות פוסט-מודרניזם (Postmodernism)

התחלה: שנות ה-60-70 של המאה ה-20, כתגובה למודרניזם.

מאפיינים בולטים:

למה לשים לב: אם אתם רואים בניין שנראה "מוזר" או "מבולגן" בכוונה, שיש בו חלקים שנראים כמו לקוחים מבניינים ישנים אבל בצורה חדשה ומפתיעה, או שיש בו שילוב של צבעים וצורות שנראים לא "מסודרים" כמו במודרניזם – זה יכול להיות פוסט-מודרניזם. זהו סגנון שרצה להחזיר את ה"אופי" וה"סיפור" לבניינים אחרי הפשטות של הסגנון הבינלאומי. דוגמאות: בניין AT&T (כיום סוני טאוור) בניו יורק עם החזית שנראית כמו רהיט עתיק, מבנים של האדריכל פרנק גרי (למשל, מוזיאון גוגנהיים בבילבאו, אם כי הוא לפעמים נחשב סגנון אחר כמו דקונסטרוקטיביזם שקשור לפוסט-מודרניזם).

איך לזהות סגנון אדריכלי? מדריך מעשי

אז איך מתחילים לזהות את הסגנונות האדריכליים שפגשנו ברחוב? הנה כמה טיפים:

  1. הסתכלו על הצורה הכללית: האם הבניין גבוה וצר (גותי)? רחב ומאוזן (רנסנס)? קופסתי ופשוט (מודרני)? האם יש לו צורות משונות או לא סימטריות (פוסט-מודרני)?
  2. שימו לב לחלונות ולפתחים: האם הקשתות מחודדות (גותי) או עגולות (קלאסי, רנסנס)? האם החלונות גדולים ורחבים או קטנים? האם יש חלונות סרט ארוכים (מודרני)? האם יש חלונות עגולים מרשימים (גותי)?
  3. בחרו את הגג: האם הוא שטוח (מודרני)? משופע? עם צריחים (גותי)? עם כיפה גדולה (רנסנס)?
  4. אבחנו את החומרים: האם הוא בנוי מאבן עתיקה? מלבנים אדומות? מבטון חשוף? מזכוכית ופלדה? שימו לב גם לאופן שבו החומרים מעובדים (חלק, מחוספס, מקושט).
  5. חפשו קישוטים: האם יש עמודים (קלאסי, רנסנס, פוסט-מודרני)? האם יש פסלים או עיטורים על הקירות (גותי, בארוק, ארט דקו)? האם הבניין נראה חלק ונטול קישוטים כמעט לחלוטין (מודרני)? האם הקישוטים גאומטריים וחוזרים על עצמם (ארט דקו)? האם הקישוטים היסטוריים אבל משולבים באופן מוזר (פוסט-מודרני)?
  6. חשבו על ההקשר: איפה הבניין נמצא? מתי לדעתכם הוא נבנה? לפעמים אפשר לנחש את התקופה וזה עוזר לצמצם את האפשרויות. האם הוא נבנה כדי לשמש כנסייה (גותי, רנסנס), ארמון (רנסנס, בארוק), או בית משרדים (מודרני)?

כמובן שלא כל בניין מתאים בצורה מושלמת לסגנון אחד בלבד. לעיתים קרובות יש שילובים של סגנונות, השפעות הדדיות, או סגנונות מקומיים שהתפתחו באזורים מסוימים. המטרה היא לא להיות "מומחה זיהוי" ברגע, אלא להתחיל לשים לב לפרטים ולהבחין בהבדלים – וזה כבר הופך את ההליכה ברחוב להרבה יותר מעניינת!

סגנונות באדריכלות בישראל

גם בישראל אפשר לראות מגוון רחב של סגנונות אדריכליים, שמשקפים את ההיסטוריה המגוונת של הארץ ואת התקופות השונות שבהן היא נבנתה:

הנוף האדריכלי בישראל הוא למעשה תערובת מרתקת של סגנונות שונים, שכל אחד מהם מספר חלק מהסיפור של המקום.

סיכום: הופכים את ההסתכלות על בניינים להרפתקה

ראינו שסגנון באדריכלות הוא לא רק עניין של יופי, אלא שפה שלמה שמספרת לנו על ההיסטוריה, התרבות, הטכנולוגיה והרעיונות של התקופות שבהן נבנו המבנים. הכרנו כמה סגנונות אדריכליים מרכזיים – מהקלאסיקה העתיקה והמסודרת, דרך הגותיקה השואפת לשמיים, הרנסנס ההרמוני, המודרניזם הפונקציונלי והנקי, הארט דקו הנוצץ, ועד הפוסט-מודרניזם המשחקי.

עכשיו, כשתסתובבו בחוץ, נסו להסתכל על המבנים בעיניים חדשות. אל תראו רק "עוד בית" או "עוד בניין משרדים". נסו לזהות את המאפיינים שדיברנו עליהם: האם יש עמודים? קשתות מחודדות או עגולות? חלונות גדולים או קטנים? קישוטים או קירות חלקים? איזה חומרים שימשו לבנייה?

כל פרט קטן יכול להיות רמז לסגנון האדריכלי של הבניין ולסיפור שהוא מנסה לספר. זיהוי סגנונות בנייה הופך את ההתבוננות בסביבה הבנויה לחוויה עשירה ומעניינת, והיא מאפשרת לנו להעריך טוב יותר את המורכבות והיופי של העולם שסביבנו. אז בפעם הבאה שתראו בניין, עצרו לרגע והתחילו לפענח את הסגנון שלו. מי יודע אילו סיפורים מרתקים תגלו?

"`סגנון באדריכלות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *